Başvuru Formu
Deniz Umut ÖZCAN
Araç Değer Kaybı Tespiti
Araç Hasar Tutarı Tespiti
Araç Mahrumiyet Bedeli Tespiti
“Bin bilsen de bir bilene danış.”
Atasözü
Sıkça Sorulan Sorular
09/10/2020 tarihinde Anayasa Mahkemesi 2918 sayılı Kanununda Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartlarla ilgili olarak 90. Maddesinde “bu kanun çerçevesinde hazırlanan Genel Şartlar” ile “ve Genel Şartlarda” ifadesini ve 92. Maddesinin (i) bendini iptal etmiştir. Ayrıca 04/12/2021 tarihli ve 31679 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Karayolları Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartlarında yayınlanan yeni formül incelendiğinde aracın km değerinin yüksek olması araç üzerinde değer kaybı oluşmasına engel değildir.
Evet. Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası bir sorumluluk sigortası olduğu için karşı tarafın kusuru oranında tazminatınızı alabilirsiniz. Mesela aracınızda 10.000,00 TL değer kaybı oluşsun, eğer karşı taraf %50 kusurlu ise kusur oranında 5.000,00 TL tazminat alabilirsiniz.
Hayır. Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları değer kaybı ekinde bulunan madde 2 Teminat dışı haller incelendiğinde “Çekme Belgeli ve Hurda Belgeli işlem görmüş araçların” değer kaybı teminatı dışında olduğu görülmektedir.
Maddi hasarlı trafik kazaları için kaza tarihinden itibaren 2 yıl, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazaları için zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Evet. Kaza tarihindeki ruhsat sahibi söz konusu kaza olayı ile ilgili aracının mülkiyeti değişse bile değer kaybı alma hakkı bulunmakta.
Evet. Sadece tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçları, yabancı plakalı araçların Türkiye’de karıştığı kazalarda yabancı plakalı araçlar için yapılan değer kaybı talepleri teminat dışındadır.